Otkrij na šta si alergičan

Otkrij na šta si alergičan
0 15/04/2015

Otkrij na šta si alergičan

Kožni alergološki test brzo će ti otkriti na šta si točno alergičan.

Začepljen nos, šmrcanje, kijanje, suzenje očiju i kašalj postali su tvoja svakodnevica? Već predpostavljaš da se ne radi o neprolaznoj prehladi, već o sezonskoj alergiji! Saznaj kako možeš proveriti na šta si tačno alergičan, i šta doktorii preporučuju kao prevenciju i terapiju.

Alergije su najčešća nezarazna bolest u pa u proleće, kada je zbog cvetanja bilja u vazduhu visoka koncentracija raznih alergena, mnoge ljude muče simptomi poput šmrcanja, kijanja, svrabeža, suzenja očiju, kašlja i škripanja u plućima.

Alergijski rinitis, konjuktivitis ili astma?

Alergijska reakcija kojom su zahvaćeni gornji disajni putevi naziva se alergijski rinitis, ukoliko su njome zahvaćeni donji disajni putevi, to je alergijska astma, dok se alergijske reakcije očiju zovu alergijski konjuktivitis.

Među brojnim činjenicama koje dovode do preterane osetljivosti organizma na pojedine alergene iz okoline, doktori posebno ističu nasledni faktor.

Takođe upozoravaju kako se nikako ne sme zanemariti način života, jer je poznato da pušenje značajno povećava mogućnost pojave alergije, kao i neredovna ishrana, premalo sna ili previše stresa. Zagađenost vazduha i okoline još je jedan od elemenata koji mogu uticati na alergijske bolesti.

Prava dijagnoza prvi je korak u lečenju

Kao bi se pravoremeno krenulo s lečenjem alergije, ključno je otkriti na što je tačno osoba alergična. S tim ciljem najčešće se primjenjuje kožni alergološki test.

Reč je o jednostavnoj, brzoj i bezbolnoj dijagnostičkoj metodi kod koje se kapljice određenih alergena, obično njih desetak, nanose na podlakticu i laganim ubodom unose pod kožu. Po reakcijama na koži se već nakon 15-ak minuta vrlo pouzdano određuje tip i intezitet alergije.

Kad saznaš na šta si alergičan, možeš se pripremiti za sezonu alergije i preduzeti sve što je potrebno kako bi prevenirao pojavu neugodnih simptoma.

Posted in Vesti by ilijaadmin