Izbegni virus gripe

29/10/2015

Izbegni virus gripe

Zimi smo češće blizu ljudi koji kašljanjem ili kijanjem šire infekciju po vazduhu.

Gripa je najteža virusna bolest koja se lako prenosi. Gripa se pojavljuje svake godine u zimskim mesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Počinje vrlo naglo povišenom temperaturom i glavoboljom, te bolovima u mišićima i umorom, a potom se pojavljuju začepljenost nosa, grlobolja i suvi kašalj.

Gripu prate brojne komplikacije, među kojima je upala pluća vrlo česta i teška.

Obogati jelovnik C i E vitaminom

Kako bi poboljšali izglede vlastitog tela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati obrambeni mehanizam uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća, a oskudna je jednostavnim šećerima iz prerađene hrane i zasićenim mastima.

Provetravaj prostorije u kojima boraviš. U stanovima s centralnim grejanjem neretko se relativna vlažnost spusti ispod 60 posto (idealno je da je 60-80 posto). Suv vazduh nepovoljno deluje na sluznice dijasnih puteva, jer ih isušuje i time smanjuje njihove obrambene mehanizme. Izbegavaj boravak u zatvorenim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi.

Učestalo pranje ruku

Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovno i učestalo pranje ruku. Posebna pažnja higijeni ruku bi se trebala pridavati nakon diranja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te posle vožnje javnim prevozom.

 

Posted in Vesti